Op dinsdag 12 december heeft Duurzaam Heino weer een warmtepomp informatie avond georganiseerd. Er waren maar liefst 60 bezoekers in het Dorpshuus aanwezig, het was dus gezellig druk. Het laat zien dat de interesse voor warmtepompen toeneemt, er waren bijna twee keer zoveel bezoekers als in maart.

Deze avond stond in het teken van de hybride warmtepomp, die vooral bedoeld is om gas te besparen bij bestaande woningen. De firma Adlar uit Zwolle was aanwezig om concrete vragen over warmtepompen en de installatie hiervan toe te lichten.

De belangrijkste lessen van de avond zijn: Test of je woning confortabel warm wordt als het buiten rond 0 graden is en je de CV temperatuur op 50 graden zet, want dan kun je met een hybride warmtepomp je woning goed verwarmen. Wordt het niet voldoende warm, ga dan op zoek naar mogelijkheden om beter te isoleren (tocht, glas vervangen, eventueel extra isolatie van dak en muren) maar zorg ook dat je radiatoren vrij staan (dus geen gordijnen of een bank ervoor zetten). Let op: deze maatregelen zijn ook goed om te nemen als je géén warmtepomp koopt, omdat ze direct op je gasverbruik besparen!

Een hybridewarmtepomp kan zeker tussen de 50-70% op je gasverbruik besparen. Reken voor u zelf maar eens uit hoeveel dat zou schelen. En omdat gas duur zal blijven en duurder zal worden, verdient een warmtepomp zich al snel terug (van 5-9 jaar, afhankelijk van de situatie), kun je slimmer gebruik maken van stroom die je met zonnepanelen opwekt én stoot je minder CO2 uit.

Wie nog vragen heeft kan terecht op de energiespreekuren van Duurzaam Heino op 9 januari, 13 februari en 12 maart van 19-20.30uur in het Dorpshuus. Voor advies thuis en een offerte van Adlar kun je naar http://www.adlar.nl. De presentatie kun je per mail aanvragen en een overzicht van de besproken internetlinks met informatie om zelf te ontdekken wat de mogelijkheden thuis zijn, vind je hier. Meer informatie over het duurzaam bouwloket van de gemeente Raalte en subsidies vind je hier.