Dankzij de inzet van een groot aantal vrijwilligers en donateurs heeft Stichting Duurzaam Heino ook in 2019 kunnen bijdragen aan een duurzamer samenleving. Hieronder treft u een overzicht van de belangrijkste activiteiten van Stichting Duurzaam Heino in het afgelopen jaar. De opsomming volgt de vier hoofdthema’s
– Energie en energie-transitie,
– Afval en Hergebruik,
– Biodiversiteit en Voedsel,
– Mobiliteit.
Op de website vindt u meer uitgebreide informatie, ook over activiteiten die hier niet genoemd worden.

Zonnepark langs de N35 (Telgenbos)
Voor Heino ligt er een concrete taakstelling in het kader van de energie-transitie. Er moet veel meer duurzame energie opgewekt worden. Een zonnepark kan een belangrijke bijdrage leveren.
Op verzoek van de gemeente en de grondeigenaar is Stichting Duurzaam Heino betrokken bij de ontwikkeling van een plan voor een zonnepark tussen de N35 en het Bouwhuisbos.
Onze rol is vooral om te zorgen voor een goede betrokkenheid van de inwoners van Heino: hoe zij (ook financieel) mee kunnen profiteren en hoe maatschappelijke meerwaarde te verkrijgen is.

Stroomvoorziening Heinose Pompdagen
Tijdens de Pompdagen wordt ongeveer 3.000 liter dieselolie verstookt. Dieselaggregaten  leveren (midden in het dorp) de elektriciteit voor de kermis en de Hof van Rakhorst. Dat is niet duurzaam, het stinkt, is ongezond en maakt lawaai. De bestaande elektra-aansluitingen hebben onvoldoende capaciteit.
Daarom heeft Stichting Duurzaam Heino schriftelijk aan B&W van Raalte gevraagd de mogelijkheden te onderzoeken om de capaciteit van de elektrische aansluitingen te vergroten, zodat er niet langer dieselaggregaten nodig zijn.

Repaircafé in het Dorpshuus
Weggooien is zonde en daarom streven we ernaar om zo min mogelijk afval te produceren. Ook in 2019 was er iedere laatste zaterdagochtend Repaircafé in het Dorpshuus.
Steeds meer mensen weten de weg te vinden. Met name veel klein-huishoudelijke apparaten en elektronica blijken met een kleine ingreep nog jaren mee te kunnen. Ook het slijpen van messen en boren voorziet duidelijk in een behoefte.

Hergebruikwijzer
Stichting Duurzaam Heino heeft samen met de Heinose Winkeliers Vereniging in oktober 2019 een Hergebruikwijzer uitgebracht. Die bevat een overzicht van de inlevermogelijkheden in Heino voor oude materialen en spullen. De Hergebruikwijzer is huis-aan-huis verspreid in Heino, Laag Zuthem en Lierderholthuis. In het Dorpshuus kan een exemplaar worden afgehaald. Downloaden kan vanaf onze website.
De Hergebruikwijzer is een extra hulpmiddel richting een circulaire economie!

Schooltuin De Gouden Emmer
Ook in 2019 zijn leerlingen van groep 6 van basisschool De Gouden Emmer opnieuw enthousiast aan het zaaien en oogsten geweest in de schooltuin op het bedrijf van de familie Overesch. Stichting Duurzaam Heino ondersteunt deze vorm van educatie van harte. Het afsluitende diner is daarbij natuurlijk een hoogtepunt waarbij gesmuld wordt van de eigen oogst met medewerking van kok Paul Herbrink.

Dorpsboomgaard
In 2019 beleefde de boomgaard haar derde groeiseizoen.
Een heftige rupsenplaag in het voorjaar zorgde er voor dat de fruitbomen alle blad, bloesems en vruchten verloren. Het ging om de rups van de wintervlinder. Gelukkig hebben de bomen zich in de zomer goed hersteld.
De enthousiaste werkgroep heeft elke eerste zaterdagochtend van de maand hard gewerkt zodat de boomgaard er altijd netjes bij ligt. Het beheer is gericht op een zo groot mogelijke biodiversiteit.

Elektrische deelauto
Elektrisch rijden heeft de toekomst en Stichting Duurzaam Heino wil Heino daar graag mee laten kennismaken. Samen met Neppelenbroek Auto’s hebben we in 2019 kunnen realiseren dat inwoners tegen aantrekkelijke voorwaarden een elektrische Nissan Leaf kunnen huren. Omdat de “brandstof” bij de prijs inbegrepen is, is het huren van een elektrische auto al snel goedkoper dan van een normale benzine auto.
En misschien is het huren van een auto wel een aantrekkelijk alternatief voor de eigen (2e) auto?

Financieel