Onder het motto ‘duurzaamste feest van Salland’ zijn de Stichting Heija Heino en de Stichting duurzaam Heino in 2016 gestart met de samenwerking om dat doel te bereiken.

Kunstwerk van afvalbekertjes

Op de Heinose Pompdagen zijn dat jaar al een aantal activiteiten uitgevoerd, zo heeft de SDH in de Hof van Rakhorst als Rodedraadactiviteit, een kunstwerk van plastic afvalbekertjes gebouwd. Dit kunstwerk is ontworpen door de Heinose kunstenaars José Reuvekamp en Marije Steenbergen. Tijdens de Pompdagen worden ongeveer 300.000 afvalbekertjes eenmalig gebruikt en met dit kunstwerk werd aandacht gevraagd voor het plastic-afvalprobleem.

In 2017 is de samenwerking voortgezet en is een stap gezet voor de meer duurzame verwerking van het afval dat tijdens de Pompdagen is verzameld.

Het afval dat voornamelijk bestaat uit plastic (bekertjes), blik, papier en organisch product (voedselresten) is afgevoerd naar een scheidingsinstallatie van Atterro in Groningen. Blik, papier/plastic en organische fractie worden gescheiden. Het papier en plastic worden verbrand voor stadsverwarming, de organische fractie wordt vergist en het gas wordt ook gebruikt voor de stadsverwarming.
De Pompdagen: het duurzaamste feest van Salland@

Duurzame Pompdagen