Duurzaam Schoolontbijt

Op 5 november 2020 hebben de kinderen van de basisscholen van Heino, Lierderholthuis en Laag Zuthem genoten van een lokaal en biologisch ontbijt op school.
Stichting Duurzaam Heino vindt aandacht voor lokaal en duurzaam geproduceerd voedsel belangrijk. Daarom hebben wij meegewerkt aan het ontbijt voor de kinderen.
De biologische producten kwamen van 10 lokale biologische boeren, Albert Hein, Kari Crackers, “Supermarkt in het bos” Kleinlangevelsloo en biowinkel Overesch.

Bloeiende akkerranden

Salland Zoemt en Stichting Duurzaam Heino hebben in het voorjaar van 2020 op verschillende plekken rond Heino een meerjarig inheems wilde bloemenmengsel ingezaaid.
Het wilde bloemenmengsel is speciaal samengesteld. Enkele particulieren langs de Lemelerveldseweg, de Flierefluiter en het Waterschap (bij de speelplaats langs de Berkendijk) deden mee.
Jan Overesch stelde de trekker met chauffeur beschikbaar en Dolph van Ittersum de frees.

Energie-transitie Heino

Woensdagavond 22 januari 2020 organiseerde Stichting Duurzaam Heino samen met de gemeente een avond over de energietransitie. Met ruim 50 aanwezigen was er een goede opkomst, en minstens zo belangrijk, er was veel animo om er samen de schouders onder te zetten.

Hergebruikwijzer Heino

hergebuikwijzer Duurzaam Heino

Op 16 oktober 2019 hebben Stichting Duurzaam Heino en de Heinose Winkeliersvereniging een Hergebruikswijzer uitgebracht. Veel afvalstoffen kunnen hergebruikt worden en op de Hergebruikwijzer vindt u waar u ermee terecht kunt.
De Hergebruikwijzer is huis-aan-huis verspreid in Heino, Laag Zuthem en Lierderholthuis. Heeft u ‘m niet gekregen? In het Dorpshuus ligt een exemplaar voor u klaar (of u kunt ‘m hier downloaden).

Op naar een circulaire economie !

Elektrische huurauto

Sinds november 2019 beschikt Heino over een elektrische huurauto. Neppelenbroek Auto’s en Stichting Duurzaam Heino hebben de handen ineen geslagen en het resultaat is een volledig elektrische auto. Voor inwoners van Heino, Laag Zuthem en Lierderholthuis tegen een zeer aantrekkelijk tarief te huur.

Over de auto: deze Nissan Leaf is een uiterst comfortabele gezinsauto met een grote actieradius. Voor meer informatie: https://www.neppelenbroek.nl/Verhuur#autos

Dorpsboomgaard Heino

In 2013 ontstond het idee om in Heino een Dorpsboomgaard aan te leggen. Stichting Duurzaam Heino formeerde een enthousiaste werkgroep en samen met de gemeente Raalte en Landschap Overijssel ontwikkelden we een plan voor het stuk grond langs de Raalterstraat.
In december 2015 ging de eerste schop de grond in en in mei 2017 vierden we de officiële opening.
De Dorpsboomgaard is vrij toegankelijk en u vindt er een groot aantal oude fruitrassen (hoogstam). Er zijn appels, peren, pruimen, notenbomen, kwee, mispel en diverse bessen. Plukken mag!

Repaircafé

Het Repaircafé vervult sinds 2014 een belangrijke rol in Heino. Vooral technische apparaten zijn vaak met eenvoudige middelen weer aan de praat te krijgen. Stichting Duurzaam Heino maakt het mogelijk dat u elke laatste zaterdagochtend van de maand in het Dorpshuus terecht kunt voor kleine reparaties.

Schooltuinen De Gouden Emmer

Schooltuin Heino

Elk jaar, vanaf maart komen de leerlingen van groep 6 van De Gouden Emmer elke maandag naar hun eigen stukje tuin op de biologische boerderij van Jan Overesch.
Ze kweken hun eigen groenten en leren al doende waar hun eten vandaan komt.
Rond half mei, als de eerste groenten te oogsten zijn, maakt kok Paul Herbrink een broodje gezond.
Stichting Duurzaam Heino was in 2014 één van de initiatiefnemers en draagt jaarlijks bij in de kosten.

NLdoet 2019

Maart 2019

Ook in 2019 deed Stichting Duurzaam Heino mee met NLdoet, de grootste vrijwilligersdag van Nederland. Leden van de Werkgroep Dorpsboomgaard en leden van de Bijenvereniging hebben samen de bloemenborder voor de bijenstal gespit en van vaste bloeiende planten voorzien.

Film voor de jeugd 2018

kerst 2018

Film voor de Jeugd Chimpanzee

In de kerstvakantie 2018 draaide Stichting Duurzaam Heino voor de Heinose jeugd (en hun ouders) de natuurfilm Chimpanzee. Het is het verhaal van een apenfamilie in Afrika waarvan het leven bedreigd wordt door de ontbossing.

Met ongeveer vijftig bezoekers was het Dorpshuus geheel uitverkocht.

Duurzame huizenroute Heino

oktober 2018

Als vervolg op de Informatieavond duurzaam (ver)bouwen maakten op zaterdag 13 oktober 2018 ongeveer 100 mensen gebruik van de mogelijkheid om in Heino en nabije omgeving diverse duurzame huizen te bezoeken.
De eigenaren gaven die dag uitleg over de maatregelen en voorzieningen die zijn getroffen om de woning duurzaam te maken.

Informatieavond duurzaam (ver)bouwen

oktober 2018

Op 10 oktober 2018 organiseerde Stichting Duurzaam Heino in het Dorpshuus van Heino een informatie-avond over duurzaam (ver)bouwen. Ongeveer vijftig belangstellenden woonden een aantal presentaties bij:

  • Gemeente Raalte over haar beleid en aanpak voor duurzaam (ver)bouwen;
  • Ecobouw Salland Rens Borgers) over slim en gezond bouwen met natuurlijke materialen;
  • Energieloket Salland (Ton Zomerdijk) over praktische toepassingen en voorbeelden voor duurzaam (ver)bouwen).

Watertonnen

zomer 2018

In de zomer van 2018 heeft SDH samen met Welkoop Heino een regentonnen-actie gehouden. Particulieren konden met korting een regenton kopen. Daarmee kan flink worden bespaard op leidingwater. Daarnaast is regenwater ook beter voor uw planten.

Film voor de Jeugd 2017

kerst 2017

Arctic Tale

In de kerstvakantie 2017 draaide Stichting Duurzaam Heino in het Dorpshuus de film The Arctic Tale voor de jeugd. Het onderliggende thema is de verandering van het klimaat en de invloed daarvan op het leven op de Noordpool.
Met ongeveer vijftig kinderen was de zaal uitverkocht en de film maakte veel indruk.

Pompdagen 2016

Zomer 2016

Op de Pompdagen 2016 heeft SDH aandacht gevraagd voor de enorme hoeveelheid plastic bekertjes (ca. 300.000 stuks) die bij die gelegenheid worden weggegooid. Dat deden we door het maken van een kunstwerk, ontworpen door Heinose kunstenaars José Reuvekamp en Marije Steenbergen.

Energie advies en warmtefoto’s

2012 en 2013

Zo’n 50 woningeigenaren in Heino lieten een energiescan maken om deze energiezuiniger te maken door betere isolatie. Stichting Duurzaam Heino subsidieerde het grootste deel van de kosten. Met een infraroodcamera werden warmtefoto’s gemaakt van de gevels. Dat resulteerde in een advies voor te nemen isolatiemaatregelen. Een soortgelijk advies is ook gemaakt voor de gebouwen van de voetbal- en tafeltennisvereniging.

Zonnepanelen

2011 en 2012

In 2011 en 2012 hebben 73 inwoners van Heino, Lierderholthuis en Laag Zuthem zonnepanelen op hun dak kunnen leggen. Stichting Duurzaam Heino speelde daarin een belangrijke rol op gebied van informatie en subsidie.

Oprichting Stichting Duurzaam Heino

20 mei 2011

Op 20 mei 2011 is Stichting Duurzaam Heino opgericht, met als doel een duurzame samenleving in Heino en omgeving te bevorderen.