Instructie “doe het zelf” zonnepanelen

Doe het zelf instructie zonnepanelen 10 april 2012
Alleen maar mannen, remedy 37 stuks, kwamen af op de DHZ (doe het zelf) avond over zonnepanelen installeren, die de Stichting Duurzaam Heino (SDH) in samenwerking met Herxen en Windesheim organiseerde.

Zaal met mannen kijkt naar zonnepaneel
Alleen maar mannen kwamen naar de doe-het-zelf avond
 
Ze kregen van alles uitgelegd over hoe je de panelen moet bevestigen op het dak en de stroomkabels moet aansluiten aan de omvormer die de stroom omzet in 230 V wisselstroom. Veiligheid stond voorop, zowel over hoe je op het dak moet werken, als hoe je een elektrische schok voorkomt.

Zo zet je bij een schuin dak eerst de onderste bevestigingsrails vast, waarop je dan kunt staan om de volgende rails erboven te monteren. Per paneel zijn er 2 rails nodig, die je vastklikt aan bevestigingshaken. Die haken heb je vooraf om de panlat en de bovenkant van de pan geschoven. Als alle rails er zijn, hang je de panelen van boven naar beneden eraan op en zet ze vast met de meegeleverde klemmen.

Met elektriciteit moet je erop letten dat je de draden eerst allemaal goed gelegd hebt, voordat je de stekkers van de panelen aansluit. Want als je de draden nog moet monteren, door het dak voeren en vastzetten terwijl de panelen spanning leveren (doordat de zon schijnt), loop je kans op een schok.

Interesse voor zonnepaneel en omvormer
De mensen hingen op hun kop om alles te bekijken

Hierna volgde nog een instructie middag op zaterdag 21 april in Colmsgate, waarin vrijwel hetzelfde is getoond, nu alleen met het monteren op een demo dak (met pannen resp. een plat dak)