Hergebruikwijzer Heino

Onder het motto “Afval bestaat niet meer ” hebben Stichting Duurzaam Heino en de Heinose Winkeliers Vereniging  op 16 oktober 2019 een zogenoemde hergebruikwijzer uitgebracht. Deze wijzer is in de week van 14 tot 20 oktober huis-aan-huis verspreid in Heino, Lierderholthuis en Laag-Zuthem.

Bijna alles wat we hebben gebruikt krijgt een nieuw leven doordat het weer ingezet kan worden als grondstof. Zo besparen we op grondstoffen en op energie en wordt door hergebruik een bijdrage geleverd aan een circulaire economie.

Allerlei verschillende soorten gebruikte materialen kunnen daartoe gescheiden worden ingeleverd en dit kan natuurlijk voor de inwoners van Heino bij de milieustraat van de ROVA in Raalte.

Vaak is het prettiger (en milieuvriendelijker!) om oude spullen dicht bij huis kwijt te kunnen. Daarom is in de hergebruikwijzer een overzicht gegeven van de inlevermogelijkheden in Heino.

Hergebruikswijzer Duurzaam Heino

In deze periode was ook de “Nationale recycle week”. Dan is de campagne van producenten, recyclebedrijven en de overheid om mensen nog meer bewust te maken van het nut en de noodzaak van gescheiden inzameling.

Op woensdag 16 oktober om 10.00 uur heeft de Raalter wethouder Frank Niens, samen met de voorzitters van de beide Heinose organisaties, een groot formaat hergebruikwijzer onthuld. Dit exemplaar krijgt daarna een permanente plaats in de etalage van een leegstaande winkel in Heino.

Elektrische huurauto gepresenteerd

Sinds november 2019 beschikt Heino over een elektrische huurauto. Neppelenbroek Auto’s en Stichting Duurzaam Heino hebben de handen ineen geslagen om een volledig elektrische auto tegen een zeer aantrekkelijk tarief voor de inwoners van Heino, Laag Zuthem en Lierderholthuis beschikbaar te stellen.

Over de auto: deze Nissan Leaf is een uiterst comfortabele gezinsauto met een actieradius van 380 km.

Films voor de jeugd

In de kerstvakantie 2018 draaide Duurzaam Heino voor de Heinose jeugd (en hun ouders) de natuurfilm Chimpanzee. Het is het verhaal van een apenfamilie in Afrika waarvan het leven bedreigd wordt door de ontbossing.
Met ongeveer vijftig bezoekers was het Dorpshuus geheel uitverkocht.

Duurzaam Heno

In de kerstvakantie 2017 draaide stichting Duurzaam Heino in het Dorpshuus de film The Arctic Tale voor de jeugd. Het onderliggende thema is de verandering van het klimaat en de invloed daarvan op het leven op de Noordpool.
Met ongeveer vijftig kinderen was de zaal uitverkocht en de film maakte veel indruk.

Duurzaam Heino

Informatieavond duurzaam (ver)bouwen

Op 10 oktober 2018 is in het Dorpshuus van Heino een informatie-avond gehouden over duurzaam (ver)bouwen. Er is voor ongeveer vijftig belangstellenden een aantal presentaties gegeven:

  • Gemeente Raalte over haar beleid en aanpak voor duurzaam (ver)bouwen;
  • Ecobouw Salland Rens Borgers) over slim en gezond bouwen met natuurlijke materialen;
  • Energieloket Salland (Ton Zomerdijk) over praktische toepassingen en voorbeelden voor duurzaam (ver)bouwen).

Duurzame huizenroute Heino

Als vervolg op de Informatieavond duurzaam (ver)bouwen maakten op zaterdag 13 oktober 2018 ongeveer 100 mensen gebruik van de mogelijkheid om in Heino en nabije omgeving diverse duurzame huizen te bezoeken.

De eigenaren gaven die dag uitleg over de maatregelen en voorzieningen die zijn getroffen om de woning duurzaam te maken.

Dorpsboomgaard Heino

Sinds de officiële opening in april 2017 kent Heino een dorpsboomgaard.

Pompdagen 2017

Met de Pompdagen van 2017 zijn de plastic bekertjes gescheiden ingezameld en tot een kunstwerk gemaakt.

Energie advies en warmtefoto’s

Energie adviezen en warmtefoto’s van uw huis

Watertonnen

In de zomer van 2018 heeft SDH samen met Welkoop Heino een regentonnen-actie gehouden. Particulieren konden met korting een regenton kopen.

Zonnepanelen

In 2011/2012 hebben 73 inwoners van Heino, Lierderholthuis en Laag Zuthem zonnepanelen op hun dak kunnen leggen. SDH speelde daarin een belangrijke rol op gebied van informatie en subsidie.