Interview maatwerk energieadvies

Interview met familie Stegeman over hun Maatwerk Energieadvies (EPA)

EPA huis

V Jullie ontvingen een brief van de gemeente Raalte dat er een avond over Energieadvies (EPA) werd georganiseerd door Duurzaam Heino. Wat deed jullie besluiten om daarheen te gaan?
A We waren al lang van plan iets aan het energiegebruik van ons huis te doen, en deze avond kwam dus goed uit.

V Hoe vonden jullie die avond?
A Erg goed, ik kwam helemaal enthousiast terug. Vooral dat er 3 verschillende kanten aanzitten, geldbesparing, comfortverhoging en milieuverbetering. Ook dat de meeste mensen in die volgorde denken. En dat ze lieten zien dat je met heel eenvoudige dingen al veel kunt bereiken, tochtstrip, spaarlampen, gedrag (de deur naar zolder steeds sluiten), en nog veel meer. We hebben ons dezelfde avond nog opgegeven.

V Dat het huis ook een energie-label krijgt, heeft dat nog meegespeeld?
A Eigenlijk niet, maar als we het huis ooit gaan verkopen, is dat natuurlijk wel meegenomen. Nu onze dochter een huis wil gaan kopen, kijk ik daar wel naar. Als er geen energielabel is, weet je niet wat de energiekosten zijn, en met een huis van bijv. een B-label weet je dat het wel goed zit.

V Wat voor label kreeg jullie huis eigenlijk?
A Toen we het advies-rapport kregen zagen we dat ons huis nu een D-label heeft, op de schaal van A tot G. Niet zo best dus, maar daar gaan we nu wat aan doen.

EPA energielabel

 
V Wat vonden jullie van het rapport?
A Heel duidelijk, alles is gedetailleerd opgemeten (m2, materiaal, isolatie). En alle besparingen zijn duidelijk opgeschreven, wat het kost, wat je jaarlijks bespaart en wat de terugverdientijd is. Het is 40 kantjes A4 met nuttige informatie. Nu weten we wat we kunnen doen.

V En gaan jullie iets daarvan uitvoeren?
A Ja, spouwmuur isolatie. Een deel van ons huis is oud (uit 1935) en heeft een lege spouw, die we laten vullen. Het kost € 960 en daar krijgen we dan nog € 150 korting op, zodat met de € 200 subsidie van Duurzaam Heino (SDH) en de provincie Overijssel de hele EPA ons niets kost. Ook gaan we over een tijdje de verwarmingsketel vervangen, die is 16 jaar oud.

EPA terugverdientijd

 

V Wat is de terugverdientijd en het label dat het oplevert?
A De spouwmuur isolatie verdienen we in 4 jaar terug en levert een C-label op. Maar het belangrijkste is dat we die koude muur op het Noorden kwijt zijn, dat merk je echt in de winter. Met later de HR-combiketel erbij wordt de terugverdientijd 8 jaar en krijgen we een B-label. Zo’n ketel kost € 2150. Als we alle voorstellen uitvoeren krijgen we een A-label, maar dat kost € 9000 en duurt 12 jaar voor we het terugverdienen, dat doen we dus niet.

V Terugkijkend, is alles goed gegaan en mis je nog wat?
A Er was wat onduidelijkheid over het contact opnemen, maar alles is toch goed gekomen. En wat we misten zijn de kleine dingen, die werden niet behandeld in het rapport. Bijvoorbeeld onze voordeur kiert en tocht enorm, en daar is niets van gezegd. Maar ja, dat weten we eigenlijk zelf ook wel.

V We denken als SDH een aanbieding te doen voor warmtefoto’s, dan kun je zien waar het lekt. Trouwens ook waar de isolatie niet goed is of zelfs vochtdoorslag kun je daarmee zien. Zou je daar belangstelling voor hebben?
A Ja zeker, dat lijkt ons heel nuttig, wat kost dat?
AAWe zijn nog in onderhandeling, maar als we de subsidie van de provincie daarvoor mogen gebruiken, wordt het gratis of een laag bedrag. Dan krijg je 2 foto’s (voor en achter), een klein rapportje, en een avondbijeenkomst waar alles wordt toegelicht.